http://www.enikonomia.gr/businesses/161547,stathakis-tha-diatirithei-o-dimosios-charaktiras-tis-larko.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_161547_7cfb17ec32-bd019ad1f1a4dd92.jpg Οι προοπτικές της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής... 7/28/2017 7:23:59 PM

Σταθάκης: Θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ

Σταθάκης: Θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ

Οι προοπτικές της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την οποία ενημέρωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της διοίκησης και των εργαζομένων της εταιρείας, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιώτακης.

Όλες οι πλευρές, συμφώνησαν στην ανάγκη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης, αναπτυξιακής και λειτουργικής λύσης της ΛΑΡΚΟ, με κοινή την παραδοχή ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά με ένα συγκροτημένο, στρατηγικό, αναπτυξιακό σχέδιο, μπορεί να δημιουργηθούν αισιόδοξες προοπτικές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι για τη κυβέρνηση η ΛΑΡΚΟ είναι εθνικό κεφάλαιο και ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό της είναι η αξιοποίηση της και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο, η ΔΕΗ ως μέτοχος θα συζητήσει τη συμμετοχή της και τη στήριξη του.

«Η ΛΑΡΚΟ, που συνεχίζει να είναι 100% εξωστρεφής εταιρεία και να συγκαταλέγεται στις πιο αξιόλογες στην ΕΕ στην αγορά νικελίου, είναι εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα. Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της είναι υπαρκτές. Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αναδιοργάνωση της που θα την καταστήσει βιώσιμη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση λόγω της κακοδιαχείρισης και τις πρακτικές ψηφοθηρίας τα προηγούμενα χρόνια που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο», καταλογίζοντας ευθύνες, «πρωτίστως στη ΝΔ».

«Οι κρατικές ενισχύσεις δημιούργησαν το πρόβλημα και βρεθήκαμε κατηγορούμενοι από την ΕΕ που ζητά επιστροφή 133 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να αδυνατεί σήμερα να δανειστεί αλλά και να συμμετάσχει στα ΕΣΠΑ», σημείωσε και προσέθεσε:

«Παρέλειψαν να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό σχέδιο γιατί οι προσπάθειες τους ήταν να την οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση.

Εμείς καλούμαστε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση. Χρειάζονται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές για την οργάνωση της εταιρείας, και στο διάλογο που κάνουμε κεντρικό ρόλο έχουν οι εργαζόμενοι».

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΛΑΡΚΟ -ΔΕΗ, τόνισε ότι διευθετήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα αγκάθι έξι ετών, σημειώνοντας ότι «ορίστηκε η καλύτερη δυνατή τιμή πώλησης ενέργειας και διευθετήθηκαν τα παλιά χρέη με την σταδιακή αποπληρωμή τους».

Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέφερε ότι είναι ένα ασαφές και σύνθετο σύστημα που παραμένει και αφορά τα δικαιώματα της παλιάς και της νέας ΛΑΡΚΟ, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιλυθεί. «Η εταιρεία ετοιμάζει σχέδιο και μέσα στο φθινόπωρο θα μπορεί να λάβει αποφάσεις που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Το στρατηγικό μας σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ είναι να παραμείνει βιώσιμη στο μέλλον. Η κεντρική ιδέα μας είναι σαφής. Θα προχωρήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να ετοιμάσουμε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Έγινε ήδη μια στρατηγική μελέτη προοπτικής της από την διοίκηση της εταιρίας και ετοιμάζει και δεύτερη μελέτη», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ.

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι είναι ρητή μνημονιακή δέσμευση η μεταφορά του εργοστασίου και τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ στο Υπερταμείο, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της εταιρείας, αφού ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της και η διαμάχη με την ΕΕ για τις επιχορηγήσεις.

«Ο διάλογος είναι ανοιχτός για τις προοπτικές της ΛΑΡΚΟ. Η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για τους εργαζόμενους και για τη ΛΑΡΚΟ», κατέληξε ο κ. Σταθάκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ