http://www.enikonomia.gr/economy/181904,epithesi-tsipra-se-stournara-i-epimoni-stin-proliptiki-grammi-pis.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_181904_ccfc2d06ca-9bcfcfa156bb9e7a.jpg Σφοδρή επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την επιμονή του να προτείνει τη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής... 3/2/2018 10:29:57 PM

Επίθεση Τσίπρα σε Στουρνάρα: Η επιμονή στην προληπτική γραμμή πίστωσης μόνο ερωτηματικά προκαλεί- ΒΙΝΤΕΟ

Επίθεση Τσίπρα σε Στουρνάρα: Η επιμονή στην προληπτική γραμμή πίστωσης μόνο ερωτηματικά προκαλεί- ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρή επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την επιμονή του να προτείνει τη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά τον Αύγουστο, έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο, όπως για παράδειγμα η άποψη για μια προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης», χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος υποστηρίζει σταθερά την άποψη αυτή.

«Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας", είπε, προσθέτοντας: "Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώσει τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας, αλλά ούτε και των ευρωπαϊκών οργανισμών στους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της", προσωπική ή πολιτική.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι "προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, γιατί διανύουμε πλέον τα τελευταία βήματα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος".

Επισήμανε ότι "το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας και τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση και θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα", τονίζοντας ότι "από την πλευρά μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η μείωση της φορολογίας πρέπει να γίνει, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια, απαντώντας στην πολιτική που υποστηρίζει η ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για να μειωθεί η φορολογία είναι να μη γυρίσει η Ελλάδα πίσω στις πρακτικές της σπατάλης και της ρεμούλας.

"Με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού", σημείωσε.

Τόνισε ότι "πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα - ισότιμο μέλος της ΕΕ", προσθέτοντας ότι "εξάλλου εκεί αποσκοπεί η στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του 'κεφαλαιακού αποθέματος', του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας".

Έκανε λόγο για "θεαματική αλλαγή της εικόνας" στην ελληνική οικονομία. "Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη", είπε.

Πρόσθεσε ότι η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το 2016 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος".

"Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις", είπε.

Υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω, είπε, ότι είμαστε όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών: "the next big thing" στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη".

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:
Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ