http://www.enikonomia.gr/economy/219048,komision-ekdothike-i-apofasi-gia-tin-paratasi-tis-enischymenis-ep.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_219048_a0c9cc1223-b7de2a83990953b0.jpg Η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα και επίσημα την απόφαση για επέκταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας... 7/26/2019 2:24:09 PM

Κομισιόν: Εκδόθηκε η απόφαση για την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας - Ποιος θα ηγείται της αποστολής παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας

Κομισιόν: Εκδόθηκε η απόφαση για την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας - Ποιος θα ηγείται της αποστολής παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα και επίσημα την απόφαση για επέκταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα κατά έξι μήνες, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013, μετά την έγκριση του σχετικού κειμένου την Τετάρτη από το Κολέγιο με γραπτή διαδικασία.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας την είχε υπογράψει το απόγευμα της Τρίτης και το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης είχε δημοσιευθεί από το real.gr.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η επέκταση αυτή είναι μια κανονική και αναμενόμενη διαδικασία που χρησιμεύει για να εξασφαλιστεί η συνεχής υποστήριξη για την ολοκλήρωση, την παράδοση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών.

"Η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας", προειδοποιεί η Κομισιόν.

Επιπλέον, όπως είχε προαναγγείλει ο Επίτροπος Μοσκοβισί, η Κομισιόν αποφάσισε να διορίσει τον Ντέκλαν, επί του παρόντος τον αρχηγό αποστολής για την Ελλάδα, στη θέση αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων και η αποχώρηση του Ντέκλαν Κοστέλο από τη θέση του ως επικεφαλής αποστολής, ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το περασμένο καλοκαίρι και η θέση δεν θα πληρωθεί από νέο πρόσωπο.

Αυτό δε σημαίνει ότι η αποστολή παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι ακέφαλη. Θα ηγείται, όπως συνέβαινε επί Ματίας Μόρς, ο επικεφαλής του τομέα που είναι υπεύθυνος για τη Ελλάδα στο οργανόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν.

H Eλλάδα, όπως και η Κύπρος υπάγεται στην διεύθυνση "F" , (Economies of the Member States I ) υπό τον Μάνφρεντ Μπέργκμαν και συγκεκριμένα στην ενότητα F2 υπό τον Πωλ Κυτός.

Σημειώνεται ότι η διεύθυνση F παραμένει απευθείας υπόλογη στον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή (DDG I) της DGECFIN που θα είναι πλέον ο Ντέκλαν Κοστέλο.

Στο έγγραφο αυτό, η Κομισιόν υπενθυμίζει την απόφαση για συμπερίληψη της Ελλάδας στις χώρες που έχουν “υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες”, αναφερόμενη στο υψηλό δημόσιο χρέος, τις χαμηλές διεθνείς επενδύσεις, τους ισολογισμούς των τραπεζών σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την υψηλή ανεργία. Το χρέος βρισκόταν στο 181,1% στο τέλος του 2018, η επενδυτική θέση στο -137,9% και η ανεργία στο 18,1% τον Μάρτιο του 2019 (η νεανική στο 40,4%).

Η Κομισιόν αναφέρει: “υπό το φως της εις βάθος έρευνας της Κομισιόν και της αξιολόγησης της Κομισιόν, το Συμβούλιο εξέτασε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα σταθερότητας του 2019” και “συνιστά στην Ελλάδα να λάβει δράση το 2019 και το 2020 ώστε να πετύχει μια διατηρήσιμη ανάκαμψη και να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όπως προβλέπονται στην μετά-προγραμματικές δεσμεύσεις στο eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018”.

Επισημαίνεται μάλιστα συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα οφείλει ως ζήτημα προτεραιότητας να βελτιώσει το περιβάλλον των επενδύσεων.

Στο σημείο έξι (6) του ίδιου εγγράφου υπενθυμίζεται ότι η “η μεταρρυθμιστική δυναμική επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες και η συνέπεια ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις του eurogroup δεν είναι διασφαλισμένη”. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας “η επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος βρίσκεται σε κίνδυνο”, και δίδεται η προειδοποίηση ότι η χώρα “βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι σε σχέση με την επιλογή πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί μια διατηρήσιμη και μακρά ανάκαμψη”.

Ακολούθως στο σημείο οκτώ (8) σημειώνεται ότι παρά την πρόοδο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δικαιοσύνης.

Στο δε σημείο εννέα (9) ενώ καταγράφεται η επιτυχής έκδοση του 7ετούς ομολόγου σημειώνεται ότι “παρ’ όλ’ αυτά οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδα είναι εύθραυστες σε υπόβαθρο με εξωτερικά οικονομικά ρίσκα και εσωτερικά ευάλωτα σημεία”.

Συνεπώς στο σημείο δέκα (10) η Koμισιόν συμπεραίνει ότι “η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει ρίσκα σε σχέση με τη δημοσιονομική της σταθερότητα, τα οποία αν επιβεβαιωθούν θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις διάχυσης και σε άλλα Κράτη Μέλη” και συγκεκριμένα μειώνοντας την εμπιστοσύνη και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για το αξιόχρεο κρατών και τραπεζών στην ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου η Κομισιόν ζητά την επέκταση της ενισχυμένης εποπτείας για άλλους έξι (6) μήνες από την 21η Αυγούστου 2019.

Πηγή: Real.gr


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ