http://www.enikonomia.gr/international/224806,to-tourkiko-ypex-kalese-ton-amerikano-presvi-gia-exigiseis-meta-t.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_224806_fd876a0e3b-95841e1f1df79647.jpg Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία εκλήθη σήμερα για εξηγήσεις αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων... 10/30/2019 10:44:48 AM

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία εκλήθη σήμερα για εξηγήσεις αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα και ζήτησε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, μετέδωσε το Anadolu.

Το κρατικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο πρεσβευτής Ντέβιντ Σάτερφιλντ εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε χθες από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, η οποία θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία — χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις — ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκείνοι, των οποίων τα σχέδια για την "Πηγή της Ειρήνης" ματαιώθηκαν, τα μετατρέπουν τώρα σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο, κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση όσων εκμεταλλεύονται την ιστορία μέσω της πολιτικής είναι άκυρη για την κυβέρνηση και το λαό μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει: «Απορρίπτουμε το ψήφισμα H.R.296 με τον τίτλο "Επιβεβαίωση της στάσης των ΗΠΑ ως προς τη γενοκτονία των Αρμενίων" που υιοθετήθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και αντικατοπτρίζει το αίσθημα των τελευταίων.

Το ψήφισμα που προφανώς υιοθετήθηκε για εσωτερική πολιτική κατανάλωση στερείται κάθε ιστορικής ή νομικής βάσης.

Το ίδιο το ψήφισμα επίσης δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Ως πολιτικό βήμα χωρίς νόημα, οι μοναδικοί του αποδέκτες είναι το αρμενικό λόμπι και κύκλοι που τοποθετούνται ενάντια στην Τουρκία.

Όσοι απογοητεύτηκαν με την αποτυχία τους να αποτρέψουν την επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης" είναι λάθος να πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση από τη χώρα μας με αυτό τον τρόπο.

Στα μάτια της τουρκικής κυβέρνησης και του λαού αυτό το ψήφισμα είναι άκυρο και ανυπόστατο.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυταπάτη από την προσπάθεια επανεγγραφής της ιστορίας σύμφωνα με την "αίσθηση" ενός πολιτικού σώματος.

Βασικά, η απόφαση αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική. Το μόνο νόημα που έχει αυτό το πολιτικό βήμα είναι να ικανοποιήσει το αρμενικό λόμπι και τους κύκλους που αντιτίθενται στην Τουρκία.

Δεν υπάρχει πιο σοβαρό λάθος από την προσπάθεια διαμόρφωσης της ιστορίας σύμφωνα με το πολιτικό συναίσθημα των κοινοβουλίων.

Το ψήφισμα, ως έχει, είναι αντίθετο με το αμερικανικό και διεθνές δίκαιο, καθώς αντίκειται στις αρχές της Σύμβασης του 1948 για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Δεν υπάρχει ετυμηγορία αρμόδιου δικαστηρίου που να ορίζει ότι τα γεγονότα του 1915 συνιστούν έγκλημα γενοκτονίας. Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια απόφαση-ορόσημο που ορίζει ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν ένα νόμιμο θέμα για συζήτηση.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1915 ανήκει στη σφαίρα της ιστορίας και όχι στην πολιτική.

Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση της Τουρκίας για την ίδρυση Κοινής Ιστορικής Επιτροπής το 2005 απορρίφθηκε από την αρμενική πλευρά.

Η αμερικανική κυβέρνηση και οι πολιτικοί της, καθώς και ο αμερικανικός λαός μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τη ζημία που επιδιώκει να προκαλέσει αυτό το ψήφισμα και ότι διαταράσσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, καθώς και τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μία εξαιρετικά εύθραυστη χρονική στιγμή για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται πάντως ότι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα γεγονότα του 1915 παραμένει η ίδια.

Αναμφισβήτητα, αυτό το ψήφισμα θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των ΗΠΑ προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας, καθώς καθιστά την αξιοπρέπεια της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ανυπόληπτη.

Πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί φίλοι της Τουρκίας που υποστηρίζουν τη συνέχιση της συμμαχίας και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτό το σοβαρό λάθος και όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτό θα κριθούν από τον αμερικανικό λαό».

Σκληρή ήταν η αντίδραση και του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για τους Αρμένιους είναι ένα επονείδιστο παράδειγμα για το πώς η ιστορία γίνεται εργαλείο της πολιτικής. Όσοι ψέγουν την Τουρκία για γενοκτονία, ας κοιτάξουν πρώτα τη δική τους ιστορία και την υποστήριξη που παρείχαν κατά το αιματοβαμμένο παρελθόν τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις ASALA και PKK».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, sigmalive.com


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ