http://www.enikonomia.gr/timeliness/11204,DW-Mhnyma-gia-allagh-politikhs-me-SYRIZA.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_1760baa1c3bc5e49047f6914e3ce9803.JPG Μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έστελνε μήνυμα για συνολική αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ, υποστηρίζει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής... 1/14/2015 9:58:00 AM

DW: Μήνυμα για αλλαγή πολιτικής με ΣΥΡΙΖΑ

DW: Μήνυμα για αλλαγή πολιτικής με ΣΥΡΙΖΑ

Μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έστελνε μήνυμα για συνολική αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ, υποστηρίζει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ.

Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Γκάμπι Τσίμερ, που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν στις τελευταίες ευρωεκλογές. Τί θα σήμαινε άραγε για την πολιτική της ομάδα μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής; «Θα ήταν μία μεγάλη ενθάρρυνση για μας» λέει η Γκάμπι Τσίμερ στην Deutsche Welle. «Εδώ και πολλά χρόνια λέμε ότι χρειάζεται μία εναλλακτική λύση στη σημερινή πολιτική, στην αφαίμαξη που υφίσταται ο κόσμος για να σωθούν οι τράπεζες, στην αποκαλούμενη κρίση κρατικού χρέους η οποία για μας δεν είναι παρά αποτέλεσμα της κρίσης.

Πάντοτε λέγαμε ότι δεν μπορείς να ρίχνεις τα βάρη στον κόσμο για να πληρώσεις το χρέος, κόβοντας όλες τις δημόσιες δαπάνες και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτό στους ανθρώπους και στην καθημερινότητά τους».

Το 2015 οι κάλπες στην Ευρώπη υπόσχονται εκπλήξεις και ανατροπές. Μεταξύ άλλων γίνονται βουλευτικές εκλογές σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Δανία και Φινλανδία, αλλά και περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία. Σε αυτή τη συγκυρία, η Γκάμπι Τσίμερ υποστηρίζει ότι μία πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα έστελνε μήνυμα ανατροπής. Αλλά το ερώτημα παραμένει: από τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, πού θα αναζητούσε πολιτικούς συμμάχους για την «επόμενη μέρα» μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; «Κατ΄αρχήν η μεγαλύτερη πολιτική συμμαχία είναι η λαϊκή ετυμηγορία» απαντά η Γκάμπι Τσίμερ. «Όποιος και αν είναι ο επικεφαλής μίας κυβέρνησης, δεν μπορεί να την αγνοήσει. Επιπλέον, πιστεύω ότι μία καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε μία αλλαγή νοοτροπίας και σε άλλες χώρες. Κάποιες κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική λιτότητας δεν φέρνει αποτελέσματα. Ότι υπάρχει κοινή ευθύνη. Ότι πρέπει να διαπραγματευθούν με μία νέα ηγεσία στην Ελλάδα και ίσως αργότερα στην Ισπανία ή και αλλού».

«Δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ»

Η γερμανίδα πολιτικός έχει δηλώσει επανειλλημμένα ότι «η ευρωπαϊκή ιδέα είναι μία κατ΄εξοχήν αριστερή ιδέα». Πάντως η αποδοχή του ευρώ δεν ήταν πάντα αυτονόητη στο γερμανικό Κόμμα της Αριστεράς. Πώς βλέπει η Γκάμπι Τσίμερ την αντίστοιχη συζήτηση- εάν θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη- στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ; «Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν μικρότερες ομάδες που υποστηρίζουν την έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία, οι δομές και τα όργανα του κόμματος δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Και αν το έχω αντιληφθεί σωστά, υπάρχει πλέον και στον κόσμο μία αντίστοιχη αντιμετώπιση, η πλειονότητα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Και αυτό το θεωρώ σωστό. Από τη στιγμή λοιπόν που οι Έλληνες βλέπουν τη δυνατότητα να επιτύχουν ανάπτυξη και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο μέσα στο ευρώ, δεν τίθεται θέμα εξόδου. Και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα».

Η Γκάμπι Τσίμερ ασκεί έντονη κριτική στη σημερινή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Επισημαίνει βέβαια ότι για να επέλθουν πολιτικές αλλαγές στην ΕΕ χρειάζονται σύμμαχοι και υποστηρικτές και ότι «αυτό το γνωρίζει και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Τί γίνεται όμως επί του πρακτέου και ποιό θα ήταν το επόμενο βήμα απέναντι στους πιστωτές με μία αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα; «Το πιο σημαντικό, νομίζω, είναι να παραμείνει πιστός ο ΣΥΡΙΖΑ στις υποσχέσεις του» λέει η Γκάμπι Τσίμερ στην Deutsche Welle. «Να πάρει άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η ζωή εκείνων που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Πολλά εξαρτώνται βέβαια από το ερώτημα με ποιόν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η κυβέρνηση και αν θα χρειαστεί να κάνει εκτεταμένους συμβιβασμούς. Προσωπικά ελπίζω ότι θα περάσει τις βασικές αρχές του: αλλαγή πολιτικής, κούρεμα χρέους και βιώσιμες επενδύσεις, ώστε να αναπτύξει η Ελλάδα την οικονομία της, τη μικρή και μεσαία βιομηχανία της, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

«Χρειάζονται λύσεις στα καθημερινά προβλήματα»

Η έμπειρη πολιτικός από το Βερολίνο έχει βιώσει όλη την εξελικτική πορεία του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke)- από περιθωριοποιημένο διάδοχο σχήμα του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας σε αξιωματική αντιπολίτευση στη σημερινή Γερμανία- κάτι που συνδέεται βέβαια με την πολιτική συγκυρία του μεγάλου συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Που οφείλεται αυτή η πορεία; Έχει αλλάξει η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων ή μήπως έχει αλλάξει και το ίδιο το Κόμμα της Αριστεράς; «Φυσικά έχουμε αλλάξει και εμείς» λέει η γερμανίδα πολιτικός. «Ο καθένας μας αλλάζει, μεγαλώνουμε, συγκεντρώνουμε εμπειρίες. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν δέχομαι τον ισχυρισμό ότι δεν αλλάζουμε ποτέ, αυτό θα αποτελούσε στασιμότητα ή και οπισθοδρόμηση».

Ωστόσο η ανοδική πορεία του Die Linke έχει μία απτή εξήγηση, εκτιμά η Γκάμπι Τσίμερ: ότι το κόμμα της τα τελευταία χρόνια δεν περιορίστηκε σε θεωρητικές τοποθετήσεις, αλλά προσπάθησε να προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα της καθημερινότητας, ξεκινώντας από το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η ισχύς της Αριστεράς είναι ότι αντλήσαμε διδάγματα από τη βαριά ήττα μας στα τέλη της δεκαετίας του 80- αρχές της δεκαετίας του 90. Ότι καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, γιατί ασχοληθήκαμε με τα καθημερινά τους προβλήματα, τα κάναμε δικά μας προβλήματα. Δεν περιοριστήκαμε στο να λέμε ότι ‘θέλουμε μία διαφορετική αντίληψη για την κοινωνία και την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγήςʼ. Είπαμε ότι ‘ναι, είναι σημαντικό για μας να ασχοληθούμε με τα καθημερινά προβλήματα του κόσμουʼ».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ