http://www.enikonomia.gr/timeliness/159771,papadimoulis-se-realgr-ligotera-synthimata-kai-pio-polli-douleia.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_159771_24eba232d1-92beb589a28add7d.jpg Μήνυμα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση αποστέλλει με συνέντευξή του στο real.gr ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος... 7/12/2017 7:32:38 AM

Παπαδημούλης σε Real.gr: «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά»

Παπαδημούλης σε Real.gr: «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά»

Του Βασίλη Σκουρή


Μήνυμα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση αποστέλλει με συνέντευξή του στο real.gr ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της αξιολόγησης: «Οι στόχοι έχουν ήδη τεθεί από τον πρωθυπουργό. Τώρα τα λόγια πρέπει να μεταφράζονται καθημερινά σε πράξη και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση δηλαδή. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά».

Ο Δημ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, ως «κλειδί» για την επιτυχία του σχεδιασμού της σταδιακής, δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος: «Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, τόσο το καλύτερο. Γιατί οι καθυστερήσεις, όπως έδειξε η σχετική εμπειρία, ακόμη κι αν οφείλονται σε διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, κάνουν ζημιά και ενίοτε, φέρνουν και πρόσθετες απαιτήσεις και μέτρα. Και αυτό πρέπει να αποφευχθεί».

Ασκεί κριτική στην Φώφη Γεννηματά για την άρνησή της στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο μεταξύ των δυο κομμάτων τονίζοντας ότι έτσι «διευκολύνει όσους, μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν να το μετατρέψουν σε δορυφόρο της ΝΔ».

«Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν τηρούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη. Πολύ περισσότερο δε, δεν αβαντάρουν τη στρατηγική της ΝΔ, όπως κάνουν τα εκ δεξιών της κας Γεννηματά «βαρίδια» του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Σημίτης κ.λπ.». επισημαίνει ότι «ο διάλογος των ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων θα προχωρήσει και στην Ελλάδα, παρά τη βιαστική και λανθασμένη άρνηση της κας Γεννηματά. Γιατί η διαμόρφωση μιας πλατειάς προοδευτικής συμμαχίας, έναντι της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιίζουσας ΝΔ, αποτελεί ιστορική ανάγκη».

Ο κ. Παπαδημούλης ,τέλος, επισημαίνει ότι «η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας. Δεν είναι μια στρατηγική συμμαχία, ούτε φυσικά αιώνια, γιατί έχουμε μεγάλες προγραμματικές και πολιτικές διαφορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΤΟ REAL.GR:

1. Ποιο είναι το πρώτιστο στοίχημα της κυβέρνησης το διάστημα αυτό κ. Παπαδημούλη;

Έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλους στόχους:

Πρώτον, να βγάλουμε τη χώρα, οριστικάτον Αύγουστο του 2018, από τα μνημόνια και την επιτροπεία, όπου μας έβαλαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Έχουμε ακόμη σκληρή δουλειά μπροστά μας, αλλά τα πιο δύσκολα βρίσκονται ήδη πίσω μας.

Δεύτερον: Χρειάζεται ένας ευρύς διάλογος αλλά και άμεσα μέτρα από τώρα, για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας την επόμενη δεκαετία. Για τις αλλαγές που απαιτούνται στη διοίκηση, την οικονομία, τη δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που έφεραν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλά και οι προκλήσεις του μέλλοντος.

Η οικονομία βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης. Πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα και όχι μόνο για την κυβέρνηση, είναι η ταχύτερη δυνατή μείωση της ανεργίας. Αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις όλων των μορφών, ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της διοίκησης, απλούς και σταθερούς κανόνες και περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παράγουμε περισότερο πλούτο στη χώρα, για να μπορούμε να τον μοιράζουμε και δικαιότερα. Οι στόχοι έχουν ήδη τεθεί από τον Πρωθυπουργό. Τώρα τα λόγια πρέπει να μεταφράζονται καθημερινά σε πράξη και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση δηλαδή. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά.

2. Μήπως το κλείσιμο των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση πρέπει να επισπευστεί;

Η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, είναι «κλειδί» για την επιτυχία του σχεδιασμού της σταδιακής, δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος, την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα.

Τα προαπαιτούμενα έχουν ήδη προσδιοριστεί. Δεν εμπεριέχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά κυρίως την εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, τόσο το καλύτερο. Γιατί οι καθυστερήσεις, όπως έδειξε η σχετική εμπειρία, ακόμη κι αν οφείλονται σε διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, κάνουν ζημιά και ενίοτε, φέρνουν και πρόσθετες απαιτήσεις και μέτρα. Και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

3. Είστε από εκείνους που έχουν ταχθεί υπέρ του προγραμματικού διαλόγου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η Φώφη Γεννηματά, όμως, αποκλείει κατηγορηματικά την πρόταση. Γιατί, κατά τη γνώμη σας; Και πού οδηγεί μια τέτοια αντίδραση;

Η σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα τονώνει και πάλι την διάκριση προόδου-συντήρησης και αριστεράς-δεξιάς, αποδυναμώνοντας τη διάκριση μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ και στις πολυδιασπασμένες δυνάμεις του κέντρου, προγραμματικό και πολιτικό διάλογο για την αναζήτηση πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων γύρω από ένα σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετά τα μνημόνια.

Η σπουδή της κας Γεννηματά να πει όχι ακόμη και στον διάλογο, την φέρνει σε πλήρη αντίθεση με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που καλούν συστηματικά τον Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή στις Συνόδους τους και στηρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Κυβέρνηση. Διευκολύνει όσους, μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν να το μετατρέψουν σε δορυφόρο της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σήμερα, παρά τις αδυναμίες του, τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων της Αριστεράς αλλά και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν τηρούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη. Πολύ περισσότερο δε, δεν αβαντάρουν τη στρατηγική της ΝΔ, όπως κάνουν τα εκ δεξιών της κας Γεννηματά «βαρίδια» του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Σημίτης κ.λπ.

Ο διάλογος των ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων θα προχωρήσει και στην Ελλάδα, παρά τη βιαστική και λανθασμένη άρνηση της κας Γεννηματά. Γιατί η διαμόρφωση μιας πλατειάς προοδευτικής συμμαχίας, έναντι της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιίζουσας ΝΔ, αποτελεί ιστορική ανάγκη.

4. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ λήγει μαζί με την κυβερνητική θητεία;

Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ υπήρξε μια αναγκαστική και όχι εύκολη επιλογή, καθώς και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αρνήθηκαν εξαρχής κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης μιας συμμαχικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας. Δεν είναι μια στρατηγική συμμαχία, ούτε φυσικά αιώνια, γιατί έχουμε μεγάλες προγραμματικές και πολιτικές διαφορές.

5. Το γνωρίζετε φαντάζομαι πως ο υπουργός Οικονομικών παρασκηνιακώς βάλλεται και εντός του κόμματος…

Δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε, ούτε από που προκύπτει κάτι τέτοιο. Αυτό που γνωρίζω και το προσυπογράφω απόλυτα, είναι πως η άριστη συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας, είναι το ισχυρό βάθρο και προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ, για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτοςκάνει καλά τη δουλειά που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα δηλώσει πως του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Πηγή: Real.gr


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ