http://www.enikonomia.gr/timeliness/179037,kotzias-elliniko-schedio-symfonias-gia-lysi-sto-skopiano-theloume.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_179037_e22358aad7-b1a9277071317185.jpg Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με την άποψη που είχε διατυπώσει για την πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή από την οποία θα μπορούσε να περάσει... 1/30/2018 1:00:53 PM

Κοτζιάς: Ελληνικό σχέδιο συμφωνίας για λύση στο Σκοπιανό - Θέλουμε όνομα αμετάφραστο - ΒΙΝΤΕΟ

Κοτζιάς: Ελληνικό σχέδιο συμφωνίας για λύση στο Σκοπιανό - Θέλουμε όνομα αμετάφραστο - ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με την άποψη που είχε διατυπώσει για την πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή από την οποία θα μπορούσε να περάσει η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε μεταξύ άλλων ότι παραμένει στην ίδια εκτίμηση και μάλιστα είναι "πιο αισιόδοξος τώρα".

"Έχουμε αναλάβει η ελληνική πλευρά να ετοιμάσουμε ένα σύμφωνο. Σε αυτό το σύμφωνο θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα που είναι ανοικτά σε σχέση με το όνομα, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και πολιτικές... Το σύμφωνο το ετοιμάζουμε εμείς και νομίζω μέσα στον Φλεβάρη θα μπορέσουμε να τους το παρουσιάσουμε" δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε:

"Στο Σκοπιανό έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για τη Μακεδονία, σύνθετη -όπως έχουν συμφωνήσει όλοι-, αυτή να μην είναι στην αγγλική να είναι στις γλώσσες αυτής της χώρας. Η γλώσσα αυτής της χώρας θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μας, αμετάφραστη".

Σχετικά με τη διαφωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι υπάρχει κυβερνητική γραμμή για το ονοματολογικό βάσει των αποφάσεων τριών υπουργικών συμβουλίων και ότι είναι δικαίωμα των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη. Χαρακτήρισε ως "ελληνική πρωτοτυπία το αν υπάρχει μία διαφωνία να πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση", επισημαίνοντας ότι δόθηκε από τον κ. Καμμένο "η αυταπάτη σε ορισμένους ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να ανατρέψουν την κυβέρνηση".

Σημείωσε επίσης ότι "Δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα που υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σε ένα ζήτημα που δεν είχε τεθεί στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όπως αυτό του ονόματος των Σκοπίων" σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και υπογράμμισε ότι και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις του παρελθόντος υπήρχαν διαφορετικές απόψεις.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι "αν ο κ. Καμμένος στηρίζει το συνολικό κυβερνητικό έργο θα παραμείνει στην κυβέρνηση με αυτή του την διαφοροποίηση", διότι "υπάρχει συναντίληψη στα δύο βασικά θέματα που ήταν τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα". Όσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι είναι σύμφωνοι με την κυβερνητική πολιτική.

Για τα συλλαλητήρια ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι έκφραση δημοκρατίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να παρελαύνουν δεξιά στοιχεία που έχουν άλλους στόχους. Τόνισε όμως για τους απλούς ανθρώπους που έχουν μία αγωνία για την ταυτότητά τους ότι "σήμερα η κυβέρνηση διαχειρίζεται μία πραγματικότητα με τον πιο ριζοσπαστικό, πατριωτικά υπεύθυνο και σε εθνική κατεύθυνση τρόπο", ώστε "να φύγουμε από τις 140 χώρες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' και να πάμε σε μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, η οποία δεν θα αφήνει υπονοούμενα αλυτρωτικά σε βάρος της Ελλάδας".

Ερωτηθείς εάν τα συλλαλητήρια βοηθούν τη διαπραγμάτευση, ενόψει και του συλλαλητηρίου της Κυριακής στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι αυτό που βλέπουν και ερμηνεύουν όλοι έξω είναι ότι δεν είναι μόνο τα Σκόπια που έχουν αλυτρωτισμό αλλά και η Ελλάδα. Το "η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική" που είναι ένα αίσθημα βαθύτατο για τους Έλληνες Πολίτες διαβάζεται, όπως σημείωσε, έξω με διαφορετικό τρόπο από ό,τι με τη δικιά μας δημοκρατική ευαισθησία στην Ελλάδα.

Απαντώντας σχετικά με την εκκλησιαστική διάσταση του ονοματολογικού, αναφέρθηκε στη Συμφωνία του Νις του 2002 στην οποία προβλέπεται και αιτείται η ονομαζόμενη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" της ΠΓΔΜ να γίνει αυτόνομη ή ακόμα και αυτοκέφαλη και να μετονομαστεί σε Εκκλησία της Αχρίδας, όπως λεγόταν στο Μεσαίωνα. "Νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ καλό να βοηθήσει η ελληνική Εκκλησία στην επανάκαμψη της ονομασίας αυτής της Εκκλησίας σε Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Αυτό νομίζω ότι είναι το κύριο καθήκον της Εκκλησίας" συμπλήρωσε.

Δεχόμενος τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις αλβανικές συνομιλίες, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το "τσαμικό" εξηγώντας χαρακτηριστικά: "η αλβανική πλευρά το θέτει, η ελληνική πλευρά λέει ότι δεν το συζητάει και εκεί τελειώνουμε". "Νομίζω ότι η αλβανική πλευρά θα θελήσει και θα κάνει προτάσεις για ορισμένες γενικές αρχές για ανθρώπινα δικαιώματα και πως εφαρμόζονται".

Στο ερώτημα τι είναι αυτό που άλλαξε τις προκλητικές δηλώσεις προ μηνών του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε "οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με νηφαλιότητα, υπομονή και επιμονή φέρνουν τα αποτελέσματά τους". Έκρινε ως πολύ θετική τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα των στρατιωτικών κοιμητηρίων, της αποκατάστασης ελληνικών εκκλησιών που είχαν καταστραφεί, της απόδοσης αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο αναγνωρίζοντας το έργο του, όπως και το ότι έγινε εφικτή μία συμφωνία σε ένα σύνολο θεμάτων, όπως σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και θα πραγματοποιηθεί μία κοινή δήλωση και ένα σχέδιο κοινών δράσεων μαζί με την αλβανική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία πριν από το Πάσχα.

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη:Πηγή: enikos.gr

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ