http://www.enikonomia.gr/timeliness/182403,ti-leei-o-sfee-gia-to-skandalo-novartis-kai-ti-farmakeftiki-dapan.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_182403_689c3c8940-956b92cd172ccdf3.jpg Τις θέσεις τους για τις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου, στον απόηχο του σκανδάλου Novartis, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών... 3/8/2018 7:45:02 PM

Τι λέει ο ΣΦΕΕ για το σκάνδαλο Novartis και τη φαρμακευτική δαπάνη

Τι λέει ο ΣΦΕΕ για το σκάνδαλο Novartis και τη φαρμακευτική δαπάνη

Τις θέσεις τους για τις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου, στον απόηχο του σκανδάλου Novartis, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το PhRMA Innovation Forum.

«Σύσσωμος ο κλάδος του φαρμάκου καταδικάζει οποιαδήποτε παράνομη πράξη και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι εικασίες το ταχύτερο δυνατό αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Οφείλουμε να επισημάνουμε, όμως, ότι ο δημόσιος διάλογος περιλαμβάνει ανακρίβειες, υπερβολές και φήμες, οι οποίες δημιουργούν -εσκεμμένα ή μη- λανθασμένες εντυπώσεις και επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς και την κοινή γνώμη, δημιουργώντας έντονη ανασφάλεια και αμφισβήτηση. Επιχειρούν δε, να μηδενίσουν τη συνεισφορά ενός ολόκληρου κλάδου όχι μόνο στην υγεία των πολιτών αλλά και στην εθνική οικονομία», επισημαίνουν οι δύο φορείς.

Οι φορείς αναφέρονται στη συμβολή της φαρμοκοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στο παρελθόν δεν οφειλόταν στην αύξηση των τιμών τους, αλλά στην αύξηση της κατανάλωσης.


Ασθενείς και Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι ο φαρμακευτικός κλάδος προσφέρει καλύτερη και περισσότερη ζωή στους Έλληνες ασθενείς και στηρίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους. Προσθέτουν ότι συνολικά το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε ακριβώς κατά 2 χρόνια, κάτι που αποδίδουν «κατά 44% στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων». Παράλληλα, σημειώνουν ότι τα φάρμακα «για την περίοδο 2000-2009 συνέβαλαν σε μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών, που οδήγησε σε μείωση τους κόστους νοσηλείας εξοικονομώντας δημόσια δαπάνη σε ποσοστό πάνω από 60%».

Φαρμακευτική δαπάνη στα μνημονιακά χρόνια

ΣΦΕΕ και PhRMA Innovation Forum υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με μελέτες η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης των φαρμάκων, η οποία συνοδεύεται από αυξημένη ιδιωτική συμμετοχή που ανέρχεται σε περίπου 25%. Τονίζουν, ότι η πολιτεία αδυνατεί να αυξήσει τη διείσδυση των γενοσήμων, να ελέγξει τη συνταγογράφηση, δεν ενημερώνει το κοινό να απέχει από την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων, ενώ δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τις προμήθειες των φαρμακείων των νοσοκομείων.

Αναφέρουν ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως σήμερα για τον εξορθολογισμό των δαπανών «εστιάστηκαν ως επί το πλείστον στο φάρμακο, το οποίο αφορά μόνο στο 15% των συνολικών δαπανών υγείας. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί κατά 62%. Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, που έχει οριστεί τα τελευταία 3 χρόνια σε 1,945 δισ ευρώ και η νοσοκομειακή στα 530 εκατ. ευρώ, δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Ωστόσο, η δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία χρόνια δεν επηρέασε την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες αυτές, γιατί οι φαρμακευτικές εταιρίες μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων κι επιστροφών έχουν απορροφήσει τη μείωση της δαπάνης (clawback)».

Τιμολόγηση -Αποζημίωση

«Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν οφείλεται στις τιμές των φαρμάκων. Οι αιτίες αύξησης συνδέονται κυρίως με τη μη ελεγχόμενη κατανάλωση φαρμάκων και όχι με τις τιμές», επισημαίνουν οι δύο φορείς.

Αναφέρουν ότι η τιμολόγηση φαρμάκων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, είναι αυστηρά νομοθετημένη και οι τιμές προκύπτουν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσθέτουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, εκτός αν πρόκειται για διόρθωση λαθών. «Τυχόν ανοδικές αναπροσαρμογές τιμών γίνονται σπάνια για λόγους δημόσιας υγείας (κυρίως λόγω κινδύνου απόσυρσης μοναδικών φαρμάκων, ανάλογα με τη σοβαρότητα νόσων και την ύπαρξη εναλλακτικών θεραπειών».

Αυτορρύθμιση - Ιατρική Εκπαίδευση - Διαφάνεια

«Ο φαρμακευτικός κλάδος διαχρονικά στηρίζει και προάγει το πλαίσιο της νομιμότητας, της διαφάνειας και της πλήρους δημοσιοποίησης, με στόχο τη διασφάλιση της δίκαιης και απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακα και τη στήριξη των Ελλήνων επιστημόνων και της ιατρικής επιστήμης. Οι σχέσεις του κλάδου με τους επαγγελματίας υγείας είναι αυστηρά νομοθετημένη και όλες οι εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ. εγκρίνονται από τον ΕΟΦ, ενώ και ο ΣΦΕΕ επιβάλλει επιπλέον αυστηρούς κανονισμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επίσης, προσθέτουν, «οι αμοιβές των επαγγελματιών υγείας για παροχή επιστημονικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι καθ' όλα νόμιμες βάσει αυστηρού πλαισίου δεοντολογίας και οι δαπάνες εκπαίδευσης έχουν συγκεκριμένο πλαφόν που προβλέπεται: από εγκύκλιο του ΕΟΦ, από υπουργική απόφαση και από τον κώδικα δεοντολογίας».

Έρευνα και Ανάπτυξη

«Ο φαρμακευτικός κλάδος επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την οικονομία και απασχολεί υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι «βασικό μοχλό ανάπτυξης αποτελεί η κλινική έρευνα. Σήμερα, η διεξαγωγή κλινικών μελετών στη χώρα μας, συνδέεται με την εισροή σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό που αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως».

ΣΦΕΕ και PhRMA Innovation Forum, καταλήγουν ότι «χρειάζεται τώρα και με αφορμή την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια να γίνουν ρεαλιστικές παρεμβάσεις, όπως μία λογική αναδιαμόρφωση του συνολικού προϋπολογισμού του φαρμάκου με οροφή στο clawback, επιβολή μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης, όπως υποχρεωτική εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών, αξιολόγηση των τεχνολογιών της υγείας, νέα τιμολογιακή πολιτική σε ετήσια βάση, προγράμματα πρόληψης κι ενημέρωσης, ώστε να μειωθεί η άσκοπη κατανάλωση φαρμάκων και αύξηση της χρήσης γενοσήμων».Δέστε εδώ την πλήρη ανακοίνωση του ΣΦΕΕ με τίτλο Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ