http://www.enikonomia.gr/timeliness/205488,tzanakopoulos-ston-realfm-978-o-kammenos-kai-oi-anel-den-tha-symp.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_205488_6d5b747344-b03906d741cf607f.jpg "Αν και όπως είπε ο Πρωθυπουργός εχθές αυτό το σενάριο είναι μάλλον απίθανο, είναι το πλέον απίθανο σενάριο αυτή τη στιγμή διότι θεωρώ ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει... 1/10/2019 1:25:42 PM

Τζανακόπουλος στον Realfm 97,8: Ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπράξουν με τους σχεδιασμούς και τους τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη

Τζανακόπουλος στον Realfm 97,8: Ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπράξουν με τους σχεδιασμούς και τους τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη

"Αν και όπως είπε ο Πρωθυπουργός εχθές αυτό το σενάριο είναι μάλλον απίθανο, είναι το πλέον απίθανο σενάριο αυτή τη στιγμή διότι θεωρώ ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα συνεχίσει σε αυτή τη συνθήκη μέχρι το τέλος της τετραετίας. Ο Πρωθυπουργός είπε πολύ σαφώς ότι δεν θα αφήσει κανένα από τα ενδεχόμενα ασχολίαστο όσο απίθανο κι αν είναι αυτό" απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, σχετικά με τη δήλωση Τσίπρα για πρόωρες εκλογές εν ευθέτω χρόνω αν δεν έχει 151 βουλευτές.

"Αυτό λοιπόν που διεμήνυσε είναι ότι εφόσον οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος επιλέξουν να αλλάξουν στάση και να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, τότε θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία όπου ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και εκεί πλέον ο κάθε βουλευτής, ανεξαρτήτως της πολιτικής του προέλευσης και καταγωγής θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη του σε μια ιστορική κατά τη γνώμη μου συγκυρία, σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Εφόσον και στο πλέον απίθανο σενάριο, που ο Πρωθυπουργός έχει μεν την εμπιστοσύνη της Βουλής, διότι ξέρετε ότι το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές ως προς αυτό, το Σύνταγμα δεν απαιτεί 151 βουλευτές, ωστόσο αν και εφόσον στο απίθανο σενάριο που δεν επιτευχθεί αυτή η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, τότε εμείς για πολιτικούς και όχι για συνταγματικούς λόγους, είμαστε υποχρεωμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω σε εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνουν σπασμωδικές κινήσεις, υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν, θα πρέπει να οδηγηθούμε στη Βουλή για μια σειρά νομοσχέδια, που κατά τη γνώμη μας είναι κομβικά, όπως η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως είναι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να ολοκληρωθεί φυσικά της Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε να μη χαθούν άλλα πέντε χρόνια που θα στοιχίσουν στο πολιτικό σύστημα" συμπλήρωσε.

"Δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένο χρόνο, ωστόσο σας λέω ότι προφανώς υπό αυτή τη συνθήκη η εξάντληση της τετραετίας θα είναι μάλλον αδύνατη. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί" διευκρίνισε.

"Δεν σχετίζεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση για την κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης κατά κανέναν τρόπο με την συμπερίληψη βουλευτών σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ μιλάμε για μια ιστορική συγκυρία, για μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που έχουμε μπροστά μας τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επιλύει μαι ιστορική εκκρεμότητα τριακονταετίας και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να εμπλέξουμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τέτοιου τύπου εκλογικού σχεδιασμούς ή τακτικισμούς. Επομένως, εμείς αποσυνδέουμε αυτά τα δύο ζητήματα. Λέμε ότι εφόσον προκύψει ζήτημα αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης, που οφείλει η κυβέρνηση να έχει από το ελληνικό κοινοβούλιο, τότε προφανώς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, μέχρι τότε ακούω διαρκώς τη ΝΔ να αμφισβητεί αν θέλετε την εμπιστοσύνη που οφείλει η Βουλή να επιδεικνύει προς την κυβέρνηση, για ποιο λόγο τότε η ΝΔ δεν προχωρά στην πρόταση μομφής, που είναι ένα κοινοβουλευτικό όπλο που έχει στη διάθεση της για να αρθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία; Ξέρετε τι υποψιάζομαι; Νομίζω ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή δειλιάζει διότι στην πραγματικότητα θέλει να βγάλει από πάνω της την ευθύνη για μια εξέλιξη, την οποία ωστόσο το μεγαλύτερο της κομμάτι και ιδιαιτέρως ο κ. Μητσοτάκης διακαώς επιθυμεί και αυτό είναι να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι δεν θέλει να διακινδυνεύσει να διασπαστεί το κόμμα του, δεν θέλει να υπάρχει έστω ως ενδεχόμενο η πιθανότητα να μην περάσει η Συμφωνία και να οδηγηθούμε σε μια πολιτική αντιπαράθεση ενόψει μάλιστα και εκλογών που κεντρικό θέμα θα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών" τόνισε.

Για την επίσκεψη Μέρκελ

"Η ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης, με το προσφυγικό, με την ανάγκη να αντιπαρατεθεί η Ευρώπη στην επελαύνουσα ακροδεξιά και άλλα ζητήματα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας. Να υπογραμμίσω ότι σε όλες τις συναντήσεις που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο ή με οποιονδήποτε άλλον στέλεχος ή μέλος της εκτελεστικής εξουσίας της Γερμανίας έχει πάντοτε τεθεί το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα. Το ζήτημα αυτό που αποτελεί ένα ανοιχτό θέμα, δεν μας σταματά από το να επιδιώκουμε να έχουμε διαρκή βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με την Γερμανία, από εκεί και πέρα σε ότι αφορά την απαγόρευση την οποία επισημαίνετε πρέπει να σας πω ότι δεν έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις, έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία αφορούν την ασφάλεια της Καγκελαρίου" ανέφερε.

"Δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο η απαγόρευση τη συγκέντρωση που έχουν καλέσει σωματεία, οργανώσεις, κόμματα και η οποία θα γίνει κανονικά. Άρα, δεν μπορεί να αντληθεί οποιοδήποτε επιχείρημα περί αυταρχισμού από την συγκεκριμένη απόφαση της αστυνομίας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά" πρόσθεσε.

Για την συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου

"Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα συναντηθούν την Παρασκευή και εκεί θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη συγκυβέρνηση και αφορούν την πολιτική μας συνεργασία. Εγώ θέλω να σας πω όμως ότι ο κ. Καμμένος εδώ και έναν χρόνο με σαφήνεια έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με την προσπάθεια επίλυσης αυτής της ιστορικής εκκρεμότητας και αυτό είναι απολύτως σεβαστό και από τον Πρωθυπουργό αλλά και από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν πει ότι δεν θα συμπράξουν με τον κ. Μητσοτάκη σε μια επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης, που επιθυμούσε διακαώς ο κ. Μητσοτάκης, τώρα την επιθυμεί λίγο λιγότερο. Εγώ αυτό που οφείλω να πω είναι ότι είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ ηθελημένα ή αθέλητα δεν θα συμπράξουν ακριβώς με τους εκλογικούς, πολιτικούς ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακούστε το ηχητικό:Πηγή: enikos.gr

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ