http://www.enikonomia.gr/timeliness/208642,politiko-tsounami-gia-tin-ypothesi-stournara-polaki-o-polemos-ana.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_208642_08048c2e15-bce1c9f9a978e1ec.jpg "Πόλεμος" ανακοινώσεων ξέσπασε μετά τη δημοσίευση της συνομιλίας του Παύλου Πολάκη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα... 2/19/2019 3:02:02 PM

Πολιτικό τσουνάμι για την υπόθεση Στουρνάρα-Πολάκη - Ο "πόλεμος" ανακοινώσεων και η αντίδραση Κομισιόν-ΕΚΤ

Πολιτικό τσουνάμι για την υπόθεση Στουρνάρα-Πολάκη - Ο &quot?πόλεμος&quot? ανακοινώσεων και η αντίδραση Κομισιόν-ΕΚΤ

"Πόλεμος" ανακοινώσεων ξέσπασε μετά τη δημοσίευση της συνομιλίας του Παύλου Πολάκη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

"Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες" αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει:

"Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος".

Η απάντηση του Πολάκη στον Στουρνάρα - Διαψεύδει ότι ηχογράφησε τη συνομιλία

"Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κ. Στουρνάρα" αναφέρει Παύλος Πολάκης, απαντώντας στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο Facebook.

"ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΦΙΛΙΚΑ "ΤΟΥ ΜΜΕ ,ενταύθα:

Επειδή από το πρωί παρακολουθώ μια δεύτερη στη σειρά απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, μετά το στήσιμο Πρώτου Θέματος- ΝΔ- Γιάννη Στουρνάρα, ότι δήθεν πήρα παράνομο δάνειο, τώρα ότι δήθεν καταγράφω κρυφά συνομιλίες και εκβιάζω τον κεντρικό τραπεζίτη, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα.

Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο.

Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κο Στουρνάρα.

Ο κος Στουρνάρας καλό είναι να θυμάται την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπεί και όταν στήνει σκευωρίες εναντίον μελών της κυβέρνησης και όχι μόνο όποτε τον βολεύει.

Επιχείρησε την σπίλωσή μου διατάζοντας έρευνα για το δάνειο που νομίμως έλαβα και έσπευσε αυτό να το διαρρεύσει στα ΜΜΕ με επίσημη διαρροή της ΤτΕ.

Ακολούθως φρόντισε να διαρρεύσει ότι ουδέν μεμπτόν ευρέθη μόνο μόλις τελείωσαν τα δελτία των ειδήσεων.

Και σήμερα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα διαδίδοντας ότι δήθεν εγώ τον ηχογραφούσα εν άγνοια του.

Αφού δε μπόρεσε να με πλήξει με το δάνειο, φροντίζει να επιχειρήσει να με πλήξει με ανόητες διαρροές περί δήθεν ηχογράφησης και εκβιασμών.

Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω : Εγώ μιλάω καθαρά και ευθέως σε όλους. Δεν εκβιάζω. Ζητάω και διεκδικώ το δίκιο και το σωστό.

Και λέω ευθέως και ξανά στο κο Διοικητή : Αν έσπευσε να ελέγξει μόνο το δικό μου δάνειο και δεν θα πράξει το ίδιο και με τα δάνεια του κου Μητσοτάκη, της κας Σπυράκη, του Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και το δάνειο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, θα αποδείξει ότι δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά.

Και μάλιστα ως κάτι ακόμη χειρότερο : Ως διώκτης μου, μόνο και μόνο επειδή βγάζω στη φόρα τις παρανομίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στις οποίες δυστυχώς για αυτόν εμπλέκεται η σύζυγος του.

Με δυο λόγια ο κος Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του.

Αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κο Στουρνάρα.

Παύλος Πολάκης Αναπλ Υπ Υγειας .

Αθηνα 19/2/2019"Παρέμβαση Μαξίμουγια Στουρνάρα-Πολάκη: Οφείλουν όλες οι πλευρές να σέβονται την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας


«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής», σχολιάζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Επίσης, προσθέτει :«Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές».

Αντιδράσεις από την ΕΚΤ για την υπόθεση Πολάκη

Πλήρως ενημερωμένη για το «πρωτοφανές» όπως το χαρακτηρίζουν συμβάν, δηλαδή τη συνομιλία του Παύλου Πολάκημε τον Γιάννη Στουρνάρα, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως μετέδωσε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στη Φρανκφούρτη θεωρούν βέβαιο και αυτονόητο ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της χωρίς ταλαντεύσεις και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια επίσημη τοποθέτηση για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, αρμόδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αν και εφόσον θα κινηθούν οι ελληνικές Εισαγγελικές Αρχές αναφορικά με την καταγραφή και δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνομιλιών άνευ συναίνεσης, οι «συστάσεις», πόσο μάλλον οι απειλές προς τον Κεντρικό Τραπεζίτη, παραβιάζουν κατάφωρα την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

Κομισιόν: Υποχρέωση όλων για σεβασμό της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών

H Koμισιόν επαναβεβαιώνει την εκ της Συνθήκης υποχρέωση όλων για σεβασμό της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών, απάντησε σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σχετικά με το περιστατικό ηχογράφησης του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας από αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησης.

Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Κομισιόν εργάζεται στο πλαίσιο των Συνθηκών και παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι πλέον αρμόδια για να τοποθετηθεί επί του περιστατικού.Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ