http://www.enikonomia.gr/timeliness/231820,kathara-deftera-pos-tha-leitourgisoun-ta-katastimata-ti-prepei-na.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_231820_986b373808-9b14327184995c15.jpg Τα καταστήματα θα .. 3/1/2020 1:05:11 PM

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα -Τι πρέπει να προσέξετε

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα -Τι πρέπει να προσέξετε

Σήμερα, Κυριακή και αύριο, Καθαρά Δευτέρα (2 Μαρτίου ) θα είναι ανοιχτή η αγορά του Ρέντη.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η κεντρική ιχθυαγορά στην Βαρβάκειο θα ανοίξει σήμερα στις 9 μμ και τα μαγαζιά θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 2 μμ την Καθαρά Δευτέρα.

Ανοιχτά θα είναι την Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ, ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

Μεταξύ άλλων οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δίνει οδηγίες στους καταναλωτές για τα τρόφιμα της Σαρακοστής καθώς πολλά από τα νηστίσιμα τρόφιμα θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, επισημαίνει ο Φορέας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβουλεύει μεταξύ άλλων τα εξής για την επιλογή τροφίμων:

1.Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές):

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

-Για τα νωπά

Για τα νωπά οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

-Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

-Την επιφάνεια του σώματος, να είναι υγρή και γυαλιστερή.

-Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

-Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

-Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

2.Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια):

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά. Αυτό φαίνεται από:

-Τα κελύφη, που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

-Το περιεχόμενο, που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

-Τη σάρκα, που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

3.Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια):

Πωλούνται στην αγορά είτε ως νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει:

-Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

-Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

-Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

-Το κεφάλι κι ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

-Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

4.Αχινοί:

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους. Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ