http://www.enikonomia.gr/timeliness/233232,gennimata-o-koronoios-den-afinei-perithoria-gia-korones-kai-pelat.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_233232_3df5805145-a40fb502834669be.jpg Την έγκαιρη κατάθεση προτάσεων από το Κίνημα Αλλαγής για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορονοϊό, υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής... 4/2/2020 4:44:59 PM

Γεννηματά: Ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και πελατειακές πρακτικές – ΒΙΝΤΕΟ

Γεννηματά: Ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και πελατειακές πρακτικές – ΒΙΝΤΕΟ

Την έγκαιρη κατάθεση προτάσεων από το Κίνημα Αλλαγής για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορονοϊό, υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας πως το ζήτημα δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και πελατειακές πρακτικές.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως «με έκπληξη είδα την επιλεκτική αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δείχνει ένα έλλειμμα γενναιοδωρίας, κύριε πρωθυπουργέ που δεν ταιριάζει σε αυτό που βιώνει τώρα η χώρα και στη στάση όλων μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό και μας βάζει όλους σε σκέψεις σε σχέση με τις δεύτερες σκέψεις που σας οδήγησαν σε αυτή τη στάση».
Αναφερόμενη στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε την χαρά της «που εδώ και τώρα δέχεται τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το τι πρέπει να συμβεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν ολοφάνερο ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια».
Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής. Ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, ούτε για εργαλειοποίηση της κρίσης και για πελατειακές πρακτικές. Αρκετά».
Απευθυνόμενη τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπδα, τόνισε πως «συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχουμε» και υπενθύμισε ότι το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε έγκαιρα προτάσεις για την κρίση από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι σήμερα για τη βελτίωση των υποδομών και της λειτουργίας του ΕΣΥ καθώς και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα ατομικής ευθύνης, ωστόσο, «υπάρχει και η πολιτική ευθύνη, να προλαμβάνεις και να εφαρμόζεις αποτελεσματικά και δίκαια τις αποφάσεις». Εκτίμησε πως μέχρι τώρα φαίνεται πως «έχουμε πάει καλά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένοντας στην ενίσχυση του ΕΣΥ που είναι η ναυαρχίδα όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Πρόσθεσε ότι «ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και πελατειακές πρακτικές κι ο ρόλος μας είναι να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις κι αυτό συνιστά στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Είπε όμως ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις διαπιστώσεις τις οποίες επισημαίνει και στην εφαρμογή τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι προτάσεις που κατέθεσε

Η ίδια διατύπωσε την πλήρη στήριξη της στις υποδείξεις και τα μέτρα της επιστημονικής Επιτροπής και ανέπτυξε προτάσεις για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρότεινε:

-Να γίνει πράξη η πρότασή μας για το δίκτυο της πρώτης γραμμής, με την συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δηλαδή, κινητά κλιμάκια γιατρών- νοσηλευτών, που θα κάνουν και επισκέψεις στο σπίτι όπου θα κάνουν και έλεγχο με τεστ.

-Τεστ. Για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ, ούτως ώστε να υπάρξει καλύτερη εικόνα της διασποράς και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Θα χρειαστούν ιδιαίτερα και στη δεύτερη φάση, όπως είπε.

-Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, αλλά και των κλινών στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πέρα από το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται και πόσα κρεβάτια νοσηλείας είναι διαθέσιμα ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συστήματος αλλά και για λόγους διαφάνειας και αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.

-Να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση μας για ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

-Να επεκταθεί το επίδομα του Πάσχα σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς σε όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή. Είναι η ώρα η τροπολογία που τρεις φορές καταθέσαμε να γίνει αποδεκτή.

Αναφερόμενη στα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό, είπε πως «δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που ως τώρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πολλά από αυτά είναι στις προτάσεις μας. Όμως είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή».

Εξέφρασε, επίσης, τη στήριξή της στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι άλλων ευρωπαίων ηγετών για την έκδοση «κορονο-ομολόγου» και τον κάλεσε να μην υποχωρήσει. Όπως είπε η κ. Γεννηματά, «υπάρχουν δυνατότητες, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν πια για το 2020. Επιπλέον συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και βέβαια η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ».

Κάλεσε επίσης τον Πρωθυπουργό να ζητήσει να σταματήσουν οι χρεώσεις από τις Τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ένα μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις. Οι αγρότες έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, είπε η κ. Γεννηματά και χαρακτήρισε ως απαράδεκτη και ως σταγόνα στον ωκεανό την εξαγγελία για 150 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την ένταξη επιχειρήσεων στους ΚΑΔ, έκανε λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ με το οποίο δημιουργούνται επιπλέον μεγάλα θέματα και πρόσθεσε πως «κάποιοι αγνοούν φαίνεται ότι η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία». Αναφερόμενη στις επιπτώσεις στον τουρισμό από τον κορονοϊό, ζήτησε να αποφασισθεί ότι θα μειωθούν δραστικά τα ένσημα που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζομένους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως τι «μάρμαρο» δεν πρέπει να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι ζητώντας από κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν να αφήνουν ανοιχτά θέματα περικοπής μισθών η συντάξεων. «Ζητήσαμε και ζητάμε να καταργηθεί το απαράδεκτο άρθρο 9 της ΠΝΠ με το οποίο ευνοείται η εργοδοτική ασυδοσία και οδηγούνται σε φτωχοποίηση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι διορθώσεις που έγιναν δεν αρκούν, οι ερμηνείες πολλές, ο αρνητικός συμβολισμός είναι ισχυρός», υποστήριξε και επεσήμανε ότι δεν έχει δοθεί καμία παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας ούτε ρύθμιση για αναστολή πλειστηριασμών.

Δείτε το βίντεο:Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ