http://www.enikonomia.gr/timeliness/176697,tzanakopoulos-yparchoun-proypotheseis-gia-epilysi-tis-onomasias-t.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_176697_4dd45452fd-86a220917f6bfe50.jpg «Θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για 1/6/2018 2:00:00 PM

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν προϋποθέσεις για επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν προϋποθέσεις για επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων

«Θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για το θέμα της ΠΓΔΜ» επεσήμανε
ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι, εύχεται το 2018 να είναι η χρονιά όπου η χώρα μας θα κάνει βήματα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και η χρονιά που θα μας δει να ανακτάμε την πολιτική και οικονομική μας κυριαρχία.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, καθώς και η γείτονα έχει υποχωρήσει σε σειρά ζητημάτων.

«Η επίλυση του θέματος θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο των Βαλκανίων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει ανασκευάσει τις ακραίες δηλώσεις του παρελθόντος, «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αξιοποιήσουμε τη στιγμή» επεσήμανε.

Μέχρι το καλοκαίρι οπότε και συνέρχεται η συνοδός του ΝΑΤΟ μπορούμε να φτάσουμε στην εξεύρεσή κοινά αποδεχτής λύσης, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η εθνική στάση με την οποία η χώρα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Νομίζω ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής, στις δηλώσεις του πριν από δύο ημέρες για την πολιτική τοποθέτηση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, και είναι εκείνη που διατυπώθηκε από την τότε κυβέρνηση του κ. Καραμανλή (2007-2008) στο Βουκουρέστι».

Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν υπευθυνότητα, υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν οι κοντόφθαλμες , τοποθετήσεις οδήγησαν σε αποτυχία. «Βρισκόμαστε σε μια εκκίνηση, των διαπραγματεύσεων, θα δούμε και την άλλη πλευρά και από εκεί και πέρα θα γίνουν τα βήματα για την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε «θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επιτύχουμε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση».

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο που εισάγεται την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πολυνομοσχέδιο δεν εμπεριέχει δημοσιονομικά μέτρα, για πρώτη φορά κλείνει αξιολόγηση χωρίς μέτρα, και αυτό σηματοδοτεί ένα σταθμό. Σηματοδοτεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, επιτύχαμε και έχουμε υπερβεί το στόχο για το πλεόνασμα και αυτό μας οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο». Επανέλαβε ότι στα θεσμικά μέτρα που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο κάποια είναι υπό συζήτηση, κάποια είναι αναγκαία, και κάποια είναι προϊόν συμβιβασμού, ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη πολιτική δυσκολία.

Επιπλέον ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως τα προγράμματα (δημοσιονομικής προσαρμογής) δημιούργησαν κοινωνικές αδικίες, ωστόσο η κυβέρνηση όπως και το 2016 έτσι και το 2017 με τις παρεμβάσεις της κατάφερε να αμβλύνει τις ανισότητες.

Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι, υπάρχει προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, ενώ για τις απαιτήσεις των θεσμών για πλειστηριασμούς και από το Δημόσιο τόνισε ότι «το Δημόσιο ποτέ δεν επισπεύδει πλειστηριασμούς, δεν έχει τη λογική της επιθετικής είσπραξης, δεν είχε και δεν πρόκειται να έχει επιθετική πολιτική».

«Το 2009 έγιναν 50.000 πλειστηριασμοί, κυρίως για μεγάλα δάνεια, αλλά κάποια αφορούσαν και δάνεια λαϊκών οικογενειών. Δεν βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την κατάσταση, έχουμε θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τη λαϊκή κατοικία, είναι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη, αλλά οι τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους. Δεν είναι το ίδιο ένα δάνειο 200.000 ευρώ και 5 εκατομμύριων- για αυτά πρέπει να είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί, να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί καθώς έτσι θα βοηθηθεί και το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία γενικά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Πάντως απέκλεισε εκ νέου κάθε πιθανότητα για 4ο Μνημόνιο. Δανειακή συμφωνία δεν θα υπάρξει με τους εταίρους είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσέθεσε πως «αυτό που θα συζητηθεί με τους δανειστές είναι ο τρόπος να εξέλθουμε στις αγορές».

«Επιθυμούμε αυτοδύναμη έξοδο και θα πάμε και καλά, με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε χαμηλό 12ετίας» είπε μεταξύ άλλων και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα stress test των τραπεζών.Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ